Angst er en av de vanligste psykiske helseplagene i Norge. Om lag 30 prosent får en lidelse forbindelse med dette i løpet av livet. Angst kan være ubehagelig, men det er ikke farlig i seg selv. Det finnes forskjellige typer, men fellestrekkene er følelse av frykt eller sterkt ubehag. Angstlidelse kan være et tegn på at man har levd med for mye stress og belastninger over lang tid. Det kan være vanskelig å kjenne forskjellen på bekymringer og angst, eller å vite hvordan man kan forhindre at angsten utvikler seg.
Symptomer
Symptomer på angst kan være sterk følelse av redsel og manglende kontroll over hva som skjer, samt fysiske reaksjoner som hjertebank, skjelving, pustevansker og frykt for å besvime eller kaste opp. Det finnes ulike typer, inkludert sosial angst, spesifikke fobier, panikkangst, agorafobi, generalisert angstlidelse og tvangslidelse. En angstdiagnose behøver ikke å være en livslang følgesvenn, men kan være det.
Behandling
Det finnes flere behandlingsmetoder for angstlidelser. Det er viktig at du finner en type behandling som passer for deg, og at du selv aktivt deltar i prosessen. . Noen klarer dette på egen hånd, mens andre trenger hjelp fra en terapeut. Snakk med fastlegen din om hvordan du kan få best mulig hjelp.
En behandlingsmetode for angst er eksponeringsbehandling, som innebærer spesifikke treningsprogrammer der du utsetter deg for det som gir deg angst. Denne behandlingen kan også kombineres med samtaleterapi. I denne behandlingsformen vil du og terapeuten jobbe sammen for å bryte tankemønstrene som vedlikeholder problemene.
Trenger du noen å snakke med?
Døgnåpne hjelpetelefoner:
- Mental Helse: 116 123
- Kirkens SOS: 22 40 00 40
Vil du komme igang med RA-ZR? Bruk koden ORGANISK ved utsjekk og få 25% her.