Alltid fri frakt!

Endetarmskreft: hva er det og hvordan sjekker man det ut?

Endetarmskreft, også kalt tarmkreft eller colorektal kreft, er en form for kreft som oppstår i tarmen, enten i tykktarmen eller i endetarmen. Dette er en av de vanligste formene for kreft i Vesten, og rammer både menn og kvinner.

Hvordan oppdager man det?

Endetarmskreft kan være vanskelig å oppdage i tidlige stadier, da symptomene ofte er diffuse og kan skyldes andre forhold. Symptomene kan inkludere blod i avføringen, forandringer i avføringen (som å bli mer eller mindre hyppig eller hard eller myk), kronisk forstoppelse eller diaré, magesmerter og vekttap. Det er viktig å huske på at disse symptomene også kan skyldes andre, mindre alvorlige forhold, og at det ikke nødvendigvis er tegn på kreft.

Tester

For å sjekke om man kan ha endetarmskreft, kan man gjøre en rekke tester. En av de vanligste testene er en digital rektal undersøkelse, hvor legen undersøker endetarmen ved hjelp av en finger. Dette kan gi legen en indikasjon på om det finnes noen unormale forandringer i endetarmen.

En annen test som ofte brukes for å sjekke for endetarmskreft er en koloskopi. Under denne testen føres et langt, fleksibelt rør inn i endetarmen og tykktarmen, med et kamera på den ene enden. På denne måten kan legen se innsiden av tarmen. Samtidig som å se om det finnes noen unormale forandringer, som for eksempel svulster.

For å sikre at man får så tidlig diagnose som mulig, anbefaler mange helseorganisasjoner at man gjennomfører en avføringstest hvert år etter fylte 50 år. Denne testen, som også kalles FOB-test (for «fækal okkult blod»), sjekker avføringen for eventuelle blodrester som kan indikere at det er noe galt i tarmen.

Endetarmskreft kan være en alvorlig sykdom, men tidlig diagnose og behandling kan øke mulighetene for fullstendig helbredelse. Derfor er det viktig å være oppmerksom på eventuelle endringer i kroppen. Og ikke minst gjennomføre regelmessige tester for å sjekke om man kan ha endetarmskreft.

Vil du komme igang med RA-ZR? Bruk koden ORGANISK ved utsjekk og få 25% her.

PS! Vi tilbyr enkel betaling med Vipps eller Klarna.

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *

Close
Close

Sign in

Close

Cart (0)

Cart is empty No products in the cart.Currency